vlees


PUUR NATUUR

Kuurne

                                                         Biologisch vlees

Biologisch vlees van la ferme Mossoux kan je steeds op bestelling bekomen in Puur Natuur KuurneBestellingen dienen ten laatste op maandag doorgegeven worden voor verse levering op woensdag!


telefoon    :  056/ 70 42 30

e-mailadres : philipverhaeghe@puurnatuurkuurne.beVlees van La ferme mossoux:

biologisch vlees van Limousin runderen en biologische scharrelvarkens!


De hoeve van Jean-Pol Mossoux ligt in Brisy, in de buurt van Houffalize en Bastogne. In de uitgestrekte weiden rond de hoeve doen de koeien zich niet alleen te goed aan gras, maar

ook aan kruiden en bloemen.  In de winter krijgen ze hooi en een beetje granen. Het klassieke krachtvoer komt niet in het plaatje voor.  Jean-Pol legt zich toe op de kweek van Limousin-runderen.  Limousin-koeien hebben de reputatie van karakterbeesten te zijn, maar Jean-Pol bewijst dat dit niet altijd een nadeel hoeft te zijn. Hij gaat heel respectvol en rustig met zijn dieren om. Dat merk je aan het vlees. Hoe rustiger je met de dieren omgaat, hoe rustiger het vlees is."

Jean-Paul Mossoux is met zijn bedrijf van 350 hectare en een veestapel van 600 dieren een zwaargewicht in het vak. Hij stamt uit een familie van veehouders en bereikte de top door in wedstrijden voor het witblauw ras tal van prijzen en in het bijzonder de titel van kampioen van België in de wacht te slepen. Verscheidene van zijn stieren werden opgekocht voor kunstmatige inseminatie en hebben dus bijgedragen tot de verbetering van hét Belgisch runderras bij uitstek.

Zijn overstap naar het limousin-ras - en tegelijkertijd naar de biologische teelt - deed in de sector heel wat stof opwaaien en werd zelfs als verraad gezien. We zijn nu jaren verder en Jean-Paul Mossoux wordt opnieuw beschouwd als een referentie in zijn specialiteit.

Wie voor het eerst vlees van een melkkalf ziet, is meestal verbaasd over de kleur die niet wit is maar lichtroze. "Als je melkkalveren met wit vlees wil produceren moet je het dier aan bloedarmoede doen lijden en mag het dus geen ijzer krijgen. Onze kalveren, die in de weide verblijven, eten voornamelijk gras. Tijdens de laatste weken krijgen ze een aanvullend rantsoen, hoofdzakelijk graangewassen. Peulgewassen (luzerne, klaver) worden vermeden omdat ze het vlees te fel rood kleuren. Ik wil eraan toevoegen dat dit vlees, geproduceerd op basis van een grasrijke voeding, rijker is aan omega 3."

Biologisch vleesWaarom Biologische vlees ?

1. De milieubelasting is minder dan in de gangbare vleesproductie

2 .Veevoer wordt zonder bestrijdingsmiddelen geteeld. GMO’s en groeibevorderaars zijn verboden.

3. Biologische mest is een waardevol product dat hergebruikt wordt op hetzelfde bedrijf of bij biologische akkerbouwers in de buurt. 

4. De biologisch geteelde dieren hebben veel meer ruimte en zelfs ook heel wat meer dan de gangbare scharrelkippen en –varkens

5. In de biologische landbouw is het heel gewoon dat kalveren door hun moeder worden grootgebracht

6.  Minder nitraat in het drinkwater

7.  Géén tot minder vervuiling van meren   

8. Minder  verdwijnen specifieke plantensoorten, vlinders en paddestoelen

9. Géén tot  minder verdwijnen van specifieke plantensoorten, vlinders en paddestoelen.   

10.Géén of minder  verzuring natuurgebieden


Enkele richtprijzen:


Biologische vlees

Rundsvlees

Rund entrecote   : 2x220 gram     33.0 €/kg

gemengd gehakt    500 gr              17.50 €/kg  (varken & rund)

varkensvlees

Worst (3 st  ong 400 gr)              18.5 €/kg

Gevogelte

Kip  (ongeveer 1.5 kg)                         10.50 €/kg