vetten


PUUR NATUUR

Kuurne

                 Boter mag terug

| 28/09/2016 |Boter mag terug Boter is lange tijd verguisd geweest door diëtisten, maar daar is geen reden meer toe. Consumptie van boter heeft een verwaarloosbaar effect op het sterfterisico. Het risico op diabetes zou zelfs lager liggen bij mensen die regelmatig boter eten. De gegevens komen uit een grootschalige studie waarbij gegevens van 600.000 deelnemers geanalyseerd werden.


Boter is rijk aan verzadigde vetten en om die reden beschouwden voedingsexperts het lange tijd als ongezond. Enig verband tussen verzadigde vetten en hartziekte is al een tijd in twijfel getrokken. Huidige voedingsexperts vinden het daarom onzinnig om een complexe groep van voedingsstoffen - zoals verzadigde vetten - afzonderlijk te bestuderen, laat staan om op basis daarvan richtlijnen op te stellen.

Zo bevat boter ook een bijzonder verzadigd vetzuur, pentadecaanzuur, dat wel eens gunstig kan uitvallen voor de gezondheid. Een andere voedingsstof uit boter is geconjugeerd linolzuur en heeft ook troeven ten gunste van de gezondheid.
Geef je hart de optimale bescherming!

| Cardiovasculair |Geef je hart de optimale bescherming! De trend in vele niet-westerse landen is duidelijk: 'verwesterde' voedingsgewoonten veroorzaken een sterke stijging van het aantal hart- en vaataandoeningen.

Onder westerse voedingsgewoonten rekenen we:

- veel suiker

- veel geraffineerde koolhydraten

- veel transvetten

- weinig omega-3- maar veel omega-6-vetzuren

- veel zout

- veel verzadigde vetten

- weinig vezels

- weinig groenten en fruit


Een aantal voedingssupplementen kunnen het cardiovasculaire risico verder verlagen. Carnitine en co-enzym Q10 beschikken over een groot cardioprotectief potentieel. Vitamine B3 wordt al een halve eeuw gebruikt om cholesterol én hartsterfte te verlagen, toch is het nog steeds een ondergewaardeerde behandeling. Heel belangrijk is ook een voldoende inname van vitamine C, vitamine E en selenium.